Papryka po Chorwacku

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg czerwonej papryki
  • 3 duże cebule
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki musztardy (najlepiej sarepska lub stołowa)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy (dla koloru, opcjonalnie)

Przygotowanie:

Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paski.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Do dużego garnka wlej wszystkie składniki zalewy i zagotuj.

Dodaj paprykę i cebulę, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut – warzywa powinny lekko zmięknąć, ale pozostać jędrne.

Gorącą sałatkę wraz z zalewą przekładaj do czystych, wyparzonych słoików.

Dobrze zakręć słoiki złotymi nakrętkami i pasteryzuj ok. 10 minut od zagotowania.

Odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Tradycyjne kotlety schabowe – przepis, który zawsze się udaje

Kotlety schabowe to klasyk, który od lat króluje na polskich stołach, będąc symbolem domowego, tradycyjnego obiadu. Dla wielu…

Sałatka ogórkowa z papryka i cebula, idealną do słoików

Składniki: 1 kg ogórków gruntowych 1 cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1-2 łyżki soli 1 szklanka…

Sałatka z ogórków na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej młode, jędrne) 0,5 kg marchewki 3 średnie cebule 3 łyżki soli kamiennej…