Pasta jajeczna.
Cześć SMAKOSZE!
Witajcie w 38 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM !
Dzisiaj przenoszę was w świat kulinarnych uniesień, gdzie delikatna i aromatyczna pasta jajeczna staje się prawdziwą gwiazdą kulinarnej elegancji. To danie, które nie tylko kusi wyjątkowym smakiem, ale także otwiera przed nami bramę do kreatywności i eksperymentowania w kuchni.
Pasta jajeczna to hołd dla delikatności i jednocześnie manifestacja smakowej finezji. Jej konsystencja, bogactwo smaku i wszechstronność sprawiają, że staje się nieodłącznym elementem stołów podczas eleganckich przyjęć i nie tylko.
Przygotujcie się na kulinarne doznania, gdzie pasta jajeczna stanie się bohaterką niejednej kulinarno-smakowej przygody. Czy jesteście gotowi na podróż w świat, gdzie smak i elegancja łączą się w jedno? To zanurzmy się razem w tej kulinarno-kreatywnej opowieści o pastach jajecznych!
Składniki:
- 4 duże jajka lub 5 średnich
- 2 papryki konserwowe
- 2 łyżki jogurtu/skyru/śmietany
- 1 łyżka majonezu *opcjonalnie
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- Szczypiorek
- 1/2 czerwonej cebuli
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je, obierz. Pokrój w kostkę. Przełóż do miseczki. Paprykę konserwową i czerwoną cebulę pokrój w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dodaj do jajek. Do miseczki włóż również: Jogurt grecki/śmietanę, majonez, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj wierzch posyp szczypiorkiem.
Gotową pastę podawaj na chrupiącym pieczywie.
I gotowe
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!
Dokładny przepis krok po kroku znajdziesz poniżej.