Paszteciki z kapustą i grzybami

4.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Miękkie drożdżowe ciasto w połączeniu z kapustą i grzybami, a do tego barszczyk. Klasyczne danie i bardzo tradycyjne, bo paszteciki spotkasz na prawie każdym weselu. Jak je przygotować ? Poniżej przepis krok po kroku. 

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • 270 mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
Przygotowanie:

Do miseczki wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże i cukier. Całość wymieszaj. Przykryj ściereczką. Odstaw aż rozczyn podwoi swoją objętość.  Do miski Wsyp mąkę i sól. Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn, mleko oraz rozpuszczone i przestygnięte masło.  Całość zagnieć i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj w kształt prostokąta wyłóż nadzienie.

Składniki:
  • 300 g ugotowanej kapusty
  • 50 g suszonych (namoczonych grzybów)
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekaj. Zeszklij na patelni. Do cebuli dodaj namoczone grzyby oraz kapustę. Duś przez 5/7 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Nadziane ciasto zwiń jak roladę. Pokrój na 2 cm części. Przed pieczeniem posmaruj mlekiem i posyp ulubionym ziarnem. Piecz 20 minut w 180° grzanie góra-dół bez termoobiegu.

Podawaj z barszczem czerwonym.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Koktajle na dobry początek roku – przepisy na zdrowe smoothie i soki

Nowy Rok to czas postanowień, zmian i nowych początków. Po świątecznych ucztach i obfitości tłustych potraw, nie ma…

Rolada z polędwiczką wieprzową, żółtym serem i pieczarkami

Zesmakuj ze mną pysznej i prostej rolady z polędwiczką wieprzową, która świetnie sprawdzi się na nadchodzące święta. Polędwiczka…

Gofry z cukinii z jajkiem, bekonem i koperkiem

Nie masz pomysłu jak wykorzystać cukinię? Pokażę Ci jak przygotować wytrawne gofry z sadzonym jajkiem, bekonem, a także…