Pasztet warzywno-mięsny

8.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki, indyka lub mieszane)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1/2 selera (małego)
  • 1 mała cukinia (bez pestek)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • (opcjonalnie) świeży koperek lub natka

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, seler i cukinię zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Cebulę posiekaj drobno, czosnek przeciśnij.

Podsmaż cebulę na oleju, dodaj warzywa i duś razem kilka minut, aż lekko zmiękną.

Na koniec dodaj groszek i wymieszaj, odstaw do przestudzenia.

W dużej misce połącz mięso, warzywa, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zioła.

Wymieszaj całość dokładnie – najlepiej ręką.

Przełóż masę do wyłożonej papierem foremki keksowej (ok. 25×10 cm).

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60–70 minut, aż wierzch się zrumieni.

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia – najlepiej kroi się na zimno.

Możesz dodać ugotowaną soczewicę, ugotowane jajko do środka albo ser żółty. Pasztet idealnie smakuje z chrzanem, żurawiną lub na kanapce z ogórkiem kiszonym.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pyszne, domowe pączki o smaku princessy kokosowej

Pączki te usmażyłam do Poranka między Wisłą i Bugiem. Nie ma nic lepszego niż domowe pączki. Poniżej przepis…

Mielonka z czosnkiem niedźwiedzim w słoikach

Delikatna, aromatyczna domowa konserwa mięsna z nutą czosnku niedźwiedziego – idealna na kanapki, do sałatek lub jako przekąska…

Marynowana czerwona cebula w zalewie octowej

Składniki: (na ok. 4–6 słoików po 300 ml) 1 kg czerwonej cebuli 2 szklanki octu jabłkowego lub spirytusowego…