Pasztet z żurawiną – przepis domowy

Składniki:
Mięso i warzywa:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 300 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka)
- 200 g boczku surowego lub podgardla
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera (ok. 100 g)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
Dodatki:
- 2 jajka
- 1 bułka pszenna namoczona w mleku
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny (można namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie lub w porto)
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- masło do smażenia + do formy
- bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
Mięso, boczek i warzywa gotuj w wodzie z odrobiną soli do miękkości (ok. 60–70 minut).
Osobno podsmaż wątróbkę na maśle razem z posiekaną cebulą i czosnkiem, aż się zarumieni.
Po przestudzeniu zmiel wszystko przez maszynkę do mięsa – najlepiej dwukrotnie.
Do masy dodaj jajka, przyprawy, odciśniętą bułkę i żurawinę. Delikatnie wymieszaj, by żurawina się nie rozpadła.
Formę (np. keksówkę) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Przełóż masę, lekko dociśnij.
Piecz w temperaturze 180°C przez 60–75 minut. Góra powinna być lekko zarumieniona.
Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Najlepszy smak pasztet osiąga po kilku godzinach w lodówce.
Podawaj na zimno – z pieczywem, konfiturą z żurawiny lub chrzanem. Świetnie komponuje się z czerwonym winem lub sokiem z czarnej porzeczki.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!