Pasztet z żurawiną – przepis domowy

8.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Mięso i warzywa:

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 300 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka)
  • 200 g boczku surowego lub podgardla
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera (ok. 100 g)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku

Dodatki:

  • 2 jajka
  • 1 bułka pszenna namoczona w mleku
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny (można namoczyć wcześniej w ciepłej wodzie lub w porto)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia + do formy
  • bułka tarta do wysypania formy

Przygotowanie:

Mięso, boczek i warzywa gotuj w wodzie z odrobiną soli do miękkości (ok. 60–70 minut).

Osobno podsmaż wątróbkę na maśle razem z posiekaną cebulą i czosnkiem, aż się zarumieni.

Po przestudzeniu zmiel wszystko przez maszynkę do mięsa – najlepiej dwukrotnie.

Do masy dodaj jajka, przyprawy, odciśniętą bułkę i żurawinę. Delikatnie wymieszaj, by żurawina się nie rozpadła.

Formę (np. keksówkę) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Przełóż masę, lekko dociśnij.

Piecz w temperaturze 180°C przez 60–75 minut. Góra powinna być lekko zarumieniona.

Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

Najlepszy smak pasztet osiąga po kilku godzinach w lodówce.

Podawaj na zimno – z pieczywem, konfiturą z żurawiny lub chrzanem. Świetnie komponuje się z czerwonym winem lub sokiem z czarnej porzeczki.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na domowe bułki kajzerki

Składniki: (wychodzi ok. 8 bułek) 500 g mąki pszennej typ 550 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub…

Marynowane śledzie w słoikach

Składniki: 4 filety śledziowe (solone lub w oleju) 2 średnie cebule 2 marchewki 5-6 kulek ziela angielskiego 5-6…

Pikantne kawałki wieprzowiny w glazurze chili-miodowo-sojowej z ryżem kokosowym i chrupiącą surówką colesław

Składniki: (2–3 porcje) Wieprzowina w glazurze 500 g wieprzowiny (łopatka lub karkówka) pokrojonej w paski ok. 2 cm…