Pesto z czosnku niedźwiedziego

15.07.2025
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 100 g liści czosnku niedźwiedziego (oczyszczonych)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Dokładnie umyj liście dzikiego czosnku i osusz. Orzechy włoskie możesz lekko podprażyć na suchej patelni, by wydobyć aromat (opcjonalnie).
W blenderze lub malakserze umieść liście czosnku, orzechy, starty parmezan, sok z cytryny i sól. Miksuj, stopniowo dodając oliwę, aż uzyskasz gładką, ale lekko ziarnistą konsystencję.
Spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Przełóż pesto do czystego słoika, zalej cienką warstwą oliwy, by zachować świeżość. Przechowuj w lodówce do około 5 dni.

Tipy:

  • Pesto świetnie smakuje z makaronem, jako dodatek do pieczywa, kanapek lub sos do mięsa i warzyw.
  • Możesz zastąpić orzechy włoskie np. migdałami lub orzeszkami piniowymi.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na ogórki z curry

Składniki: (3 słoiki po 500 ml) Ogórki gruntowe – 1,2 kg (ok. 20–24 małych lub średnich sztuk) Woda…

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Składniki: Składniki (ok. 20 sztuk): Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 50 g cukru 7 g…

Przepis na sałatkę z brokuła i kalafiora w ziołowo-musztardowym dressingu

Składniki: (4 porcje jako przystawka lub lekka kolacja) 1 średni brokuł (ok. 500 g) 1 średni kalafior (ok.…