Pieczeń rzymska z jajkiem, czosnkiem niedźwiedzim i musztardą francuską.

17.12.2022
Czas przygotowania: 80 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznej pieczeni rzymskiej. Możesz ją jeść zarówno jako wędlinę, ale również jako dodatek do obiadu. Pieczeń jest naprawdę prosta w przygotowaniu.

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki:
  • • 800g mięsa mielonego wieprzowego 
  • • 4 ząbki czosnku 
  • • 6 jajek do gotowania na twardo
  • • 1 surowe jajko
  • • 1 duża cebula
  • • 1 słoiczek musztardy francuskiej
  • • 3 łyzki chrzanu
  • • 1 garść majeranku 
  • • 1 garść czosnku niedźwiedziego 
  • • po pół łyżeczki soli i pieprzu
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Cebulę i ząbki czosnku pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z dodatkiem oliwy. Dodaj cebulę i czosnek. Całość zeszklij. Do miski dodaj mięso, surowe jajko, chrzan, dwie czubate łyżeczki musztardy, zeszkloną cebulę, czosnek niedźwiedzi, majeranek, a także sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Obierz ugotowane jajka na twardo. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia. Na dno wyłóż 1/3 masy mięsnej. Następnie na środek masy mięsnej dodaj ugotowane jajka. A na jajka wyłóż pozostałą masę mięsną. Wyrównaj wierzch pieczeni. Na koniec wierzch pieczeni posmaruj musztardą francuską. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Piecz pieczeń przez 50 minut.

I gotowe! 

Smacznego!

Dokładny przepis na pieczen znajdziesz na moim kanale na YouTube zesmakiemnaty. Bezpośredni link do filmu znajdziesz poniżej. Zapraszam serdecznie do oglądania:)

< Powrót
Zobacz również:
Syrop z czarnego bzu (z owoców)

Składniki: 1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu (tylko bez szypułek!) 600–800 g cukru (w zależności od tego, jak…

Syrop miętowo-cytrynowy

Składniki: 1 duży pęczek świeżej mięty (ok. 50–70 g) 2 cytryny (najlepiej ekologiczne) 1 kg cukru 1 litr…

Chrupiące zapiekanki z grzybami

Chrupiące zapiekanki z grzybami i ciągnącym się serem to prawdziwy klasyk polskiego street foodu, który od lat cieszy…