Pieczona pierś z indyka z sosem grzybowym
Zesmakuj ze mną propozycji na pyszny, domowy obiad.
Pieczona, soczysta pierś z indyka w sosie grzybowym z jesienną surówką i ziemniakami z koperkiem.
Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na marynatę do pieczenia indyka:
- 2 czubate łyżeczki papryki czerwonej wędzonej
- 2 czubate łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 2 czubate łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 czubata łyżeczka pieprzu
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 5 łyżek oleju
- 3/4 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
Dokładne przygotowanie indyka po kliknięciu w zdjęcie powyżej.
Składniki na surówkę:
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 1 papryka czerwona
- 7 małych ogórków kiszonych
- 1 pęczek koperku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przepis na taką surówkę znajdziesz po kliknięciu w zdjęcie poniżej.

Dodatki i składniki na sos:
- 500 g ziemniaków
- młody koperek
- 400 g grzybów
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mąki
- 300 ml bulionu
- oliwa
Rozgrzej patelnię z dodatkiem oliwy. Posiekaj cebulę w kostkę. Grzyby oczyść, umyj i pokrój w plasterki lub zetrzyj je na tarce. Grzyby i cebulę usmaż na patelni. Gdy będą miękkie dodaj łyżeczkę mąki. Całość wymieszaj, a następnie zalej bulionem. Tak przygotowany sos gotuj do zgęstnienia. Podawaj z upieczoną piersią z indyka, ziemniakami z koperkiem i jesienną sałatką z białej kapusty.
I gotowe!