Pieczone pierożki drożdżowe z warzywnym farszem

9.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 50 ml oleju lub roztopionego masła
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Na farsz (propozycja warzywna):

  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 marchewka (starta na tarce)
  • 1/2 papryki (pokrojona w kostkę)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g ugotowanej soczewicy lub ciecierzycy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, papryka słodka, kumin, zioła – do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • czarnuszka lub sezam do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem, odstaw na 10 minut.

Dodaj mąkę, jajko, olej/masło, sól i zaczyn drożdżowy.

Wyrób ciasto – powinno być miękkie i elastyczne. Przykryj i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Na patelni podsmaż cebulę, dodaj czosnek, marchewkę, paprykę i ewentualnie soczewicę.

Dopraw do smaku. Gdy wszystko zmięknie i odparuje – ostudź.

Rozwałkuj ciasto na ok. 3 mm, wycinaj krążki (np. szklanką).

Nakładaj farsz, składaj na pół i zlepiaj brzegi widelcem.

Ułóż pierożki na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnuszką lub sezamem.

Piecz w 180°C (góra-dół) przez ok. 20 minut, aż będą złociste.

Warianty nadzienia:

  • Z fetą i szpinakiem
  • Z ziemniakami i serem
  • Z kapustą i grzybami Na słodko: z twarogiem lub jabłkami

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Grzyby marynowane w occie – klasyczne

Składniki: (na ok. 5–6 słoików po 300 ml): 1 kg świeżych grzybów (najlepiej borowiki, podgrzybki, maślaki) 2 duże…

Tarta z kremem pistacjowym, malinami i miętą

Ciasto kruche:• 250 g mąki pszennej• 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)• 50 g cukru pudru• 1…

Jagodowo-borówkowa chmurka

Zesmakuj ze mną pysznego ciasta z jagodami. Jasny biszkopt z dwóch jaj, do tego galaretka kokosowa z jagodami…