Pieczone udka z kurczaka

11.07.2025
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 4 porcje):

  • 4–6 udek z kurczaka (ze skórą i kością)
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego lub oliwy)
  • ½ szklanki wody lub bulionu
  • świeży koperek lub natka do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Udka oczyść, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj dokładnie solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Skrop olejem, przykryj i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę (a najlepiej na całą noc).

Ułóż udka w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Wlej na dno naczynia wodę lub bulion.

Piecz w temperaturze 190–200°C (góra-dół) przez ok. 1 godzinę. Po 30 minutach podlej mięso wytworzonym sosem. Pod koniec można włączyć termoobieg lub funkcję grill, by skórka była bardziej chrupiąca.

Po wyjęciu posyp świeżym koperkiem lub natką pietruszki.

Z czym podawać:

  • ziemniaki (puree, pieczone, z wody)
  • kasza gryczana lub jęczmienna
  • ryż
  • surówka z kapusty, mizeria, sałatka z pomidorów i ogórków

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Letnia sałatka ziemniaczana z ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem

Składniki: 500 g młodych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach i pokrojonych w plasterki) 1 ogórek gruntowy lub 1/2 ogórka…

Przepis na sałatkę gyros (warstwową)

Składniki: Mięso: 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka oleju do smażenia Warstwy: 1/2…

Ogórki gyros w słoikach – na zimę

Składniki: Warzywa: 3 kg ogórków gruntowych (średnich lub dużych, nie muszą być idealnie równe) 3 papryki (czerwona, żółta,…