Pieczony kalafior w całości z serem

4.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 1 kalafior (średni, cały)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub roztopionego masła
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g tartego sera (np. mozzarella, cheddar, parmezan)
  • świeży koperek do posypania

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).

Kalafior umyj, usuń liście i delikatnie wytnij twardą część głąba od spodu, nie rozdzielając różyczek.

W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Gotuj kalafiora przez 5–7 minut, następnie ostudź i odsącz.

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek, paprykę, sól i pieprz.

Posmaruj kalafiora przygotowaną marynatą, najlepiej używając pędzelka.

Przenieś kalafiora do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30–40 minut, aż będzie złocisty i miękki.

Na 10 minut przed końcem pieczenia posyp kalafiora startym serem i zapiekaj dalej, aż się rozpuści i lekko przyrumieni.

Po wyjęciu z piekarnika posyp świeżym, posiekanym koperkiem.

Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa, z sosem jogurtowo-czosnkowym albo z pieczonymi ziemniakami.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Jabłka w syropie na zimę – kompot z jabłek na zimę

Składniki: 3 kg jabłek (najlepiej twardych, lekko kwaśnych – np. Szara Reneta, Ligol, Antonówka) 1 litr wody 300–400…

Kwiaty cukinii faszerowane serem w cieście

Składniki: Do nadzienia: 8–10 kwiatów cukinii (świeżych, najlepiej z młodych cukinii) 150 g serka śmietankowego (np. typu Philadelphia,…

Cukinia z koperkiem na zimę

Składniki: 2 kg młodej cukinii 2 cebule 1 duży pęczek koperku 1 czubata łyżka soli 3/4 szklanki cukru…