Pieczony kalafior w płatkach kukurydzianych

11.07.2025
Czas przygotowania: 70 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego lub mleka (opcjonalnie do zamoczenia)
  • 1 ½ szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych (najlepiej niesłodzonych)
  • ¼ szklanki tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej w sprayu lub odrobina do posmarowania

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra–dół).

Kalafior umyj i podziel na średniej wielkości różyczki, podgotuj.

W jednej misce roztrzep jajka z odrobiną soli i pieprzu. (Można dodać 1–2 łyżki jogurtu dla delikatności).

W drugiej misce wymieszaj płatki kukurydziane (lekko pokruszone) z papryką, czosnkiem i opcjonalnie parmezanem.

Zanurz każdą różyczkę najpierw w jajku, potem dokładnie obtaczaj w płatkach, lekko dociskając.

Ułóż kalafior na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskaj lub posmaruj delikatnie olejem.

Piecz przez 25–30 minut, aż panierka będzie złocista i chrupiąca, a kalafior miękki w środku.

Podawaj z ulubionym sosem – np. czosnkowym, jogurtowym lub słodko-pikantnym.

To świetna, zdrowsza alternatywa dla nuggetsów – idealna na przekąskę, imprezę albo kolację.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Przepis na sałatkę z selera naciowego i papryki w sosie pomidorowym

Składniki: (2 duże słoiki po 500 ml) Seler naciowy – 500 g (ok. 6–8 łodyg) Czerwona papryka –…

Wiśniowa Gracja: kwaśno-słodkie uderzenie smaku.

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 50 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie w moim kulinarnym świecie, gdzie…

Duszone żeberka wieprzowe z kapustą i warzywami

Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych 1 mała główka kapusty (biała lub młoda) 2 marchewki 1 papryka czerwona 1…