Pieczony kalafior w przyprawach

11.07.2025
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).

Kalafior umyj, podziel na różyczki i osusz papierowym ręcznikiem.

W dużej misce wymieszaj oliwę z przyprawami: papryką, kurkumą, czosnkiem, solą i pieprzem.

Dodaj różyczki kalafiora i wymieszaj dokładnie, aby każda była dobrze pokryta przyprawami.

Wyłóż kalafior na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz przez 25–30 minut, aż będzie miękki w środku i lekko chrupiący na zewnątrz. W połowie pieczenia można przemieszać.

Po upieczeniu posyp świeżą natką pietruszki i podawaj od razu.

To świetna przekąska lub dodatek do obiadu, który sprawdzi się też jako danie wegetariańskie lub fit lunch.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Tagi
< Powrót
Zobacz również:
Domowy sos burgerowy / 1000 wysp z ogórkiem i czosnkiem  

Składniki: 4 łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka musztardy (np. sarepskiej) 1 ogórek konserwowy (drobno posiekany) 1…

Owocowy sernik na zimno

Składniki: Spód: 1 opakowanie biszkoptów (lub upieczony cienki biszkopt) 2–3 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy (do nasączenia)…

Kotlety z cebulą (tradycyjne)

Składniki: (na 4 porcje): 4 plastry schabu, karkówki lub łopatki (ok. 150 g każdy) 2 duże cebule sól,…