Pieczony kalafior z przyprawami

Składniki:
- 1 średni kalafior
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy (dla koloru)
- ½ łyżeczki czosnku w proszku (lub 2 ząbki świeżego, przeciśniętego czosnku)
- sól i pieprz do smaku
- 1–2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
- świeża natka pietruszki, posiekana – do podania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra-dół).
Umyj kalafior, podziel go na średniej wielkości różyczki.
W dużej misce wymieszaj oliwę z przyprawami: papryką, kurkumą, czosnkiem, solą i pieprzem.
Dodaj różyczki kalafiora, dobrze wymieszaj, aby całe warzywo było pokryte przyprawami.
Rozłóż kalafior na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp sezamem, jeśli używasz.
Piecz przez 25–30 minut, aż będzie miękki i lekko przypieczony na brzegach.
Po upieczeniu posyp świeżą natką pietruszki.
To świetna, aromatyczna i zdrowa przekąska lub dodatek do obiadu.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!