Pieczony omlet/naleśnik
Jedni mówią na niego naleśnik inni zaś omlet… Zesmakujcie dziś ze mną pieczonego omleta, który jest puszysty, delikatny, a przede wszystkim obłędnie pyszny! Z podanych poniże proporcji można przygotować zarówno słodką wersję (wtedy do ciasta dodaj cukier/erytrytol lub miód) jak również słoną wersję z dodatkiem ulubionych ziół.
Przepis poniżej

Składniki dla 2 osób:
- 3 duże jajka (3 jajka o wadze 65 g każde lub 4 jajka średnie 55 g każde)
- 125 ml mleka (pół szklanki)
- 125 g mąki (pół szklanki)
- 2 czubate łyżeczki cukru/erytrytolu/miodu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka masła
Dodatki:
- cukier puder/ dżem/ świeże owoce
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Grzanie góra- dół bez termoobiegu. Wstaw do piekarnika naczynie, w którym będziesz zapiekać omlet. Może być to naczynie żaroodporne/ patelnia nie posiadająca plastikowych elementów lub naczynie ceramiczne, które podczas pieczenia nie pęknie. W czasie nagrzewania naczynia przygotuj ciasto. Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko i cukier. Całość wymieszaj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Z piekarnika wyjmij nagrzane naczynie. Naczynie nasmaruj masłem, a następie do naczynia wlej masę. Całość piecz przez 20 minut- bez przykrycia. Gotowy omlet/naleśnik podawaj z ulubionymi dodatkami.
I gotowe!