Pieczony schab w ketchupie

10.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Szybki przepis z wykorzystaniem jedynie 5 głównych składników.  Obiad banalnie prosty i bardzo smaczny.  Jednogarnkowe danie, w którym schab jest miękki. A to wszystko dzięki grubym plastrom cebuli. Wypróbuj przepis i przekonaj się sam.

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 500 g schabu w plastrach
  • 2 duże cebule
  • 6 łyżek ketchupu
Przygotowanie:

Przygotuj naczynie żaroodporne. Ziemniaki pokrój w dowolne, drobne kształty- im mniejsze tym szybciej się upieką . Schab obtocz w ketchupie. Cebulę pokrój w grube plastry. Na dno naczynia wyłóż ziemniaki. Na wierzch ziemniaków połóż schab przekładany  pokrojoną cebulą. Cebula musi być pokrojoną w grubsze plastry tak by okryć schab (wtedy schab wychodzi miekki). Do okoła schabu połóż  pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość podlej wodą. Zamknij naczynie.  Piecz przez ok. 45 minut w 190° grzanie góra-dół.

Ps. Jeśli lubisz delikatną słodycz w jedzeniu ziemniaki polej syropem z agawy lub miodem. W połączeniu z ketchupem daje to świetny smak!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Racuchy z karmelizowanymi gruszkami

Zesmakuj ze mną pysznych racuchów z karmelizowanymi gruszkami i malinami. Pyszne racuchy, które nie wymagają długiego czasu wyrastania.…

Pistacjowy sernik z malinami

Blaszka 24x24Składniki Kruchy spód:200 g mąki pszennej100 g masła (zimnego)50 g cukru pudru1 żółtko1–2 łyżki zimnej wody Masa…

Szybkie przekąski z tortilli- rollsy z tortilli z serkiem w bloczku

Składniki: 2 tortille pełnoziarniste 1 serek śmietankowy w bloczku 3 łyżki prażonych ziaren słonecznika i dyni 2 garści…