Piernikowy chlebek bananowy

Składniki na chlebek bananowy:
- 350 g rozgniecionych bananów
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 80 g roztopionego masła lub 80 g oleju
- 120 g cukru
- 3 małe jajka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 3 łyżki bakali
- szczypta soli
- 1 duży banan lub 2 małe do dekoracji na wierzch, a także orzechy
Przygotowanie:
Do miski dodaj rozgniecione widelcem banany, roztopione masło, jajka i cukier. Całość wymieszaj. Możesz to zrobić za pomocą miksera lub po prostu widelcem. Jeśli składniki ubijane są mikserem i powstanie jasna puszysta masa- ciasto będzie jeszcze wyższe niż to mieszane widelcem. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (oprócz bakalii).
Suche składniki połącz z mokrymi. Dosaj również bakalie. Wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wylej na blaszkę wysmarowaną masłem i obsypaną mąką. Dokładnie wylej ciasto. Na wierzch połóż przekrojonego banana i bakalie (nie jest to konieczne).
Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Grzanie góra-dół na 60 minut.
Poniżej przepis na moim kanale na YouTube zapraszam do oglądania <3
I gotowe!