Pierogi ruskie

14.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej (typ 450–500)
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 250 ml gorącej wody

Składniki na farsz:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego)
  • 200–250 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1 duża cebula
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i olej.

Powoli wlewaj gorącą wodę i zagniataj elastyczne ciasto.

Przykryj i odstaw na 20–30 minut, aby „odpoczęło”.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć.

Twaróg rozdrobnij i połącz z ziemniakami.

Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na złoto na oleju lub maśle, dodaj do masy.

Dopraw solą i pieprzem – farsz powinien być wyrazisty.

Rozwałkuj porcję ciasta cienko, wycinaj kółka.

Nakładaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi.

Można formować klasyczne falbanki lub dociskać widelcem.

Gotuj w osolonej wodzie przez 2–3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Po ugotowaniu można polać masłem lub podsmażoną cebulką.

Jak podawać:

  • z cebulką smażoną na maśle
  • ze skwarkami
  • ze śmietaną
  • podsmażone następnego dnia – jeszcze lepsze!

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Lamingtony z malinowym nadzieniem

Składniki: Biszkopt: 4 jajka 120 g cukru 100 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku…

Aromatyczna zupa z kurek z nutą koperku

Składniki: (4 porcje) 400 g świeżych kurek (lub mrożonych, po rozmrożeniu i odsączeniu) 400 g ziemniaków (ok. 3…

Krem z pieczonych buraków z grzankami i kozim twarogiem

Pieczony burak w połączeniu z kozim twarogiem i grzankami z pełnoziarnistego chleba to propozycja jesiennej odżywczej zupy bogatej…