Pierogi z borówkami
Smak dzieciństwa-pierogi z jagodami i śmietaną. Co prawda ja jagód nie mam, dlatego przygotowałam przepis na pierogi z borówkami. Borówki śmiało możesz zastąpić jagodami. Wtedy to do jagód dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Sprawi to, że sok jagodowy nie wypłynie z pierogów. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
- 480 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 240 ml wody
- 40 g masła
- 1 duże jajko
- sól
- 500 g borówek/jagody
- jogurt grecki/śmietana
Przygotowanie:
Na stolnicę wysyp mąkę. Masło rozpuść, wymieszaj z jajkiem i wodą. Do mąki dodaj sól oraz mokre składniki. Całość zagniataj. Formuj kulę, zwiń w folię i odstaw na minimum 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj dość cienko. Przy pomocy szklanki wykrawaj kółka. Nadziewaj je borówkami lub jagodami. Gotuj do momentu wypłynięcia i jeszcze 30 sekund po ich wypłynięciu na wierzch.
Tak przygotowane pierogi polej jogurtem.
Smacznego!