Pierogi z borówkami
Maślane ciasto z dodatkiem ziarenek wanilii w połączeniu z borówkami, słodką śmietanką i miętą to coś wspaniałego! Poczuj smak lata, dzieciństwa, smak unowocześnionej wersji tradycyjnych pierogów z jagodami. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej/ 450 g mąki orkiszowej
- 200 ml wrzątku
- 100 g cukru z wanilią lub ziarenka z 1 wanilii
- 70 g masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
Na stolnicę wysyp mąkę. Następnie dodaj masło sól,wanilię, a na koniec stopniowo dodawaj wrzątek. Całość zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przykryj ściereczką i odczekaj minimum 5 minut aż ciasto odpocznie. Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj je, a następnie wykrawaj za pomocą dużej szklanki kółka.
Składniki na nadzienie:
- 500 g borówek
Dodatki:
- Śmietana/jogurt grecki
- Cukier/ erytrytol
- Świeża mięta
Przygotowanie:
Kółka z ciasta nadziewaj umytymi i osuszonymi borówkami. Dokładnie zlepiaj, a następie gotuj je do momentu wypłynięcia. Pierogi wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej. Następnie polej pierogi śmietaną, posyp cukrem i dodaj świeżą miętę.