Pierogi z borówkami

23.07.2022
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie

Maślane ciasto z dodatkiem ziarenek wanilii w połączeniu z borówkami, słodką śmietanką i miętą to coś wspaniałego! Poczuj smak lata, dzieciństwa, smak unowocześnionej wersji tradycyjnych pierogów z jagodami.  Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ 450 g mąki orkiszowej
  • 200 ml wrzątku
  • 100 g cukru z wanilią lub ziarenka z 1 wanilii
  • 70 g masła
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Na stolnicę wysyp mąkę. Następnie dodaj masło sól,wanilię, a na koniec stopniowo dodawaj wrzątek. Całość zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto przykryj ściereczką i odczekaj minimum 5 minut aż ciasto odpocznie. Ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj je, a następnie wykrawaj za pomocą dużej szklanki kółka.

Składniki na nadzienie:
  • 500 g borówek
Dodatki:
  • Śmietana/jogurt grecki
  • Cukier/ erytrytol
  • Świeża mięta
Przygotowanie:

Kółka z ciasta nadziewaj umytymi i osuszonymi borówkami. Dokładnie zlepiaj, a następie gotuj je do momentu wypłynięcia. Pierogi wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej. Następnie polej pierogi śmietaną, posyp cukrem i dodaj świeżą miętę.

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Prosty przepis na chleb z czarnuszką, bazylią i suszonymi pomidorami 

Zesmakuj ze mną pysznego, drożdżowego chleba, który smakiem zachwyci Twoich najbliższych.  Przepis ten jest uniwersalny i dodatki możesz…

Tarta rustykalna z porzeczkami

Kruche jogurtowe ciasto: 🥛400 g mąki pszennej np. tortowej 🥄 180 g masła✅️ 120 g erytrytolu/ cukru ✅️1,5 łyżeczki proszku…

Krokiety z soczewicą 

Składniki na ciasto naleśnikowe: 🥛1 szklanka mąki 🥚🥚2 jajka 🥛1 szklanka mleka 🥛3/4 szklanki wody gazowanej 🧂1/2 łyżeczki…