Pierogi z serem i malinami
Zesmakuj ze mną pysznych jesiennych pierogów na słodko- z serem i malinami.
Słodki ser, kwaśne maliny, a także nuta świeżości w postaci świeżych listków mięty.
Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (480/500 g)
- 1/2 łyżeczki soli
- 60 ml oleju rzepakowego
- 1 szklanka wrzątku (250 ml)
Przygotowanie:
Do miski dodaj mąkę, sól, olej oraz wrzątek.
Na początku całość wymieszaj łyżką, ponieważ ciasto jest gorące.
Następnie zagnieć ciasto ręcznie.
Możesz przygotować je również za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto włóż w woreczek strunowy i odłóż na 30 minut.
W tym czasie przygotuj farsz.
Składniki na farsz
- 500 g twarogu
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 łyżeczki cukru pudru (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie)
- 300 g malin
Przygotowanie:
Do miski dodaj twaróg, cukier puder i jogurt grecki (jogurt grecki możesz zastąpić śmietaną lub jogurtem naturalnym). Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto po 30 minutach podziel na dwie części. Cienko rozwałkuj.
Za pomocą szklanki wykrawaj kółka. Każde kółko nadziewaj farszem serowym. Do środka dodawaj również 1 malinę. Zlepiaj dokładnie brzegi. Z tych proporcji wychodzi około 45/ 50 małych pierogów.
Wszystko zależy jakiej wielkości szklanki użyjesz do wykrawania ciasta. Gdy ulepisz pierogi wstaw wodę. Włóż do wrzącej wody pierogi.
Gotuj je do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch.
Pierogi podawaj z sosem malinowym- sos malinowy to po prostu maliny podgrzane w rondelku z dodatkiem słodzidła (u mnie jest to eytrytol, Ty jeśli go nie używasz możesz użyć cukru lub ksyllitolu).
I gotowe!