Pierogi z serem i ziemniakami

4.06.2022
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie

Przyszedł czas na pierogi. Wbrew pozorom pierogi są szybkie w przygotowaniu. Cała trudność polega w przygotowaniu ciasta. Zwykle Twoje  ciasto twardnieje? Przygotuj ciasto z mojego przepisu i ciesz się łatwością przygotowania pierogów oraz  przyjemnością z ich jedzenia. 

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 360 ml wrzątku
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

  • 500 g twarogu
  • 500 g ziemniaków
  • 2  małe cebule
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:

Mąkę przesiej. Dodaj sól. Masło rozpuść w gorącej wodzie. Do miski z suchymi składnikami wlej masło z wodą. Wymieszaj. Następnie ciasto wyłóż na stolnicę i zagniataj minimum 10 minut. Ciasto musi być gładkie. Po tym czasie ciasto włóż do folii spożywczej i odstaw na 20/30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotuj farsz. Ziemniaki obierz. Ugotuj je w lekko osolonej wodzie. Do miski dodaj ser, przestudzone ziemniaki, zeszklone cebule, sól oraz pieprz. Całość dobrze zgnieć przy pomocy tłuczka.

Ciasto rozwałkuj bardzo cienko. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Małą łyżeczką nakładaj  farsz na ciasto. Dokładnie zlepiamy boki. Pierogi gotuj w wodzie maksymalnie minutę po wypłynięciu na wierzch.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i cebulą

Naleśniki na słono Zesmakujcie ich razem ze mną-koszt takich naleśników (cena obliczona na podstawie gramatury) wynosi 3,85 zł.…

Kurczak z brokułami w kremowym sosie 🥦 

Zesmakuj ze mną delikatnego kurczaka w kremowym sosie brokułowym z marynowaną cebulką. Przepis znajdziesz poniżej  Składniki: 1 pierś…

Pieczeń rzymska z jajkiem, czosnkiem niedźwiedzim i musztardą francuską.

Zesmakuj ze mną pysznej pieczeni rzymskiej. Możesz ją jeść zarówno jako wędlinę, ale również jako dodatek do obiadu.…