Pierś z indyka w sosie z żółtych pomidorów

8.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Żółte pomidory zawierają w sobie niesamowitą słodycz. W połączeniu z soczystym kurczakiem i mleczkiem kokosowym tworzą danie idealne. Danie proste w przygotowaniu z mnóstwem pełnowartościowych składników odżywczych.

Składniki:
  • 1/2 piersi z indyka
  • 4 żółte pomidory
  • 1/2 słoika ciecierzycy
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oleju
Przygotowanie:

Pomidory piecz w piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie przetrzyj je za pomocą sitka. Pierś z indyka pokrój w kostkę.  Patelnię rozgrzej, dodaj olej, a następnie wrzuć pierś indyka. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Do usmażonego indyka dodaj przecier z pomidorów, ciecierzycę oraz mleczko kokosowe/śmietankę. Całość duś przez 5/7 minut i gotowe.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Duszona łopatka wieprzowa w sosie własnym.

Składniki: 🐽 1/2 kg łopatki wieprzowej 🌶1 papryka🥕3 młode marchewki🧂Przyprawa do mięs 🥄1 łyżka mąki🍶 gorąca woda Przygotowanie: Łopatkę pokrój…

Pszenno-żytni chleb z czarnuszką 

Składniki: Letnia woda (200 ml) Drożdże świeże (15 g) Miód (2 łyżeczki) Mąka pszenna (220 g) Mąka żytnia…

Tarta z kremem pistacjowym i pistacjami

Składniki:Na spód tarty:200 g mąki pszennej100 g zimnego masła50 g cukru pudru1 żółtko1-2 łyżki zimnej wody Na krem…