Pigwowiec marynowany w miodzie

2.10.2022
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pigwowca marynowanego w miodzie.

Jest to niesamowita bomba witaminowa, gdyż pigwowiec ma w swoim składzie więcej witaminy C niż cytryna!

Przygotuj razem ze mną pigwowca marynowanego w miodzie, dodawaj go do herbat i bądź zdrów przez całą jesień!

Przepis poniżej.

Składniki:
  • ½ kg owocu pigwowca
  • 400 g płynnego miodu lipowego

Dodatki:

Zielona herbata jaśminowa

Przygotowanie:

Owoc pigwowca dokładnie umyj.

Przetnij na pół, a następnie wyjmij ze środka małe pestki.

Owoce pozbawione pestek pokrój w ćwiartki lub w plasterki.

Przełóż je do słoika. Zalej płynnym miodem lipowym.

Uszczelnij słoik pokrywką.

Tak przygotowane owoce pigwowca w miodzie odstaw na minimum 7 dni w ciepłe miejsce.

Gotowy miód podawaj z zieloną (jaśminową) herbatą.

Marynowane owoce pigwowca w miodzie po otwarciu przechowuj w lodówce.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Ciasto na upalne dni- bez pieczenia

Składniki: (forma 20×20 cm, 8–10 porcji) Spód 200 g herbatników lub maślanych ciastek (lub 14–16 biszkoptów) 80 g…

Surówka z czerwonej kapusty, papryki i jabłka

Zesmakuj ze mną jesiennej surówki z czerwonej kapusty. Przepis znajdziesz poniżej Składniki: 1/2 małej główki czerwonej kapusty1 papryka…

Mus z pigwy na zimę

Składniki: 2 kg dojrzałych owoców pigwy 1–1,2 kg cukru (w zależności od słodyczy owoców) sok z 1 cytryny…