Pikantne ogórki konserwowe z chili – na ostro

Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej twardych i świeżych)
- 2 marchewki (pokrojone w słupki)
- 1 cebula (pokrojona w cienkie piórka – opcjonalnie)
- 4–5 ząbków czosnku (pokrojonych)
- 2 łyżki ziaren gorczycy
- 1 łyżka ziaren kolendry (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki chili w płatkach (lub więcej, według upodobań)
- 1 łyżeczka kurkumy (dla koloru)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3/4 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka soli niejodowanej
Przygotowanie:
Ogórki pokrój w grubsze plasterki, marchewkę w cienkie słupki, czosnek i cebulę w plasterki.
Do wyparzonych słoików wkładaj:
- trochę gorczycy, czosnku, chili, papryki, kurkumy i pieprzu
- warstwy ogórków i marchwi (można też dodać kilka plasterków cebuli)
- całość lekko ugniataj
- Zagotuj wszystkie składniki zalewy i dobrze wymieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą.
- Gorącą zalewą zalej zawartość słoików.
Słoiki pasteryzuj przez 10–12 minut od momentu zagotowania wody.
Odstaw słoiki do góry dnem do wystudzenia.
Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu – ogórki są najlepsze po około 2–3 tygodniach.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!