Pikantne ogórki w stylu kimchi  

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 1 kg świeżych ogórków gruntowych (średniej wielkości)
  • 1 marchewka (starta w cienkie paski)
  • 1 cebula (pokrojona w cienkie piórka)
  • 4 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2–3 łyżki płatków chili (np. gochugaru – koreańskie chili)
  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego (dla wersji wege)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 1 pęczek szczypiorku (posiekany)

Przygotowanie:

Ogórki pokrój w grubsze półplasterki lub ukośne kawałki.

Wymieszaj ogórki z solą, pozostaw na 30–60 minut, by puściły wodę. Następnie odcedź je, ale nie płucz.

W osobnej misce przygotuj pastę: wymieszaj startą marchewkę, cebulę, czosnek, imbir, płatki chili, sos rybny (lub sojowy), ocet, cukier i szczypiorek.

Dodaj ogórki i dokładnie wymieszaj z pastą.

Przełóż do wyparzonych słoików, mocno ubijając. Zostaw trochę luzu u góry.

Zakręć słoiki (np. ze złotymi nakrętkami) i wstaw do lodówki lub w chłodne miejsce.

Ogórki będą gotowe po 1–2 dniach fermentacji, ale najlepszy smak uzyskają po 3–4 dniach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Kurczak w kremowym sosie curry z cukinią

Składniki: 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę (~2 cm) 2 średnie cukinie (ok. 400 g), pokrojone…

Maślane supełki- bułki śniadaniowe (drożdżowe) z dodatkiem masła

Składniki: Składniki podstawowe na 13 sztuk: 140 ml mleka 160 ml wody 1 białko 60 ml oleju rzepakowego…

Chrupiące bananowe gofry 

Ciasto na gofry: 2 duże, dojrzałe banany 400 g mąki pszennej 80 g oleju lub roztopionego masła 2…