Pikle z ogórków i papryki w słupkach

2.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych, pokrojonych w słupki
  • 2 papryki (czerwona i żółta), pokrojone w słupki
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • kilka gałązek koperku
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz pokrywki
  2. Do każdego słoika włóż po kilka plasterków czosnku, odrobinę gorczycy, ziaren pieprzu, liść laurowy oraz gałązkę koperku. Następnie ułóż ciasno słupki ogórków i papry
  3. W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Gotuj przez 2–3 minuty, aż składniki się rozpuszczą.
  4. Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, zakręć pokrywki i od razu odwróć słoiki do góry dnem lub pasteryzuj przez 5–7 minut.
  5. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. Najlepiej smakują po 1–2 tygodniach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

Autor zdjęcia i przepisu: ZesmakiemnaTy- edycja wspomagana przez AI

< Powrót
Zobacz również:
Krem z pieczonych buraków z grzankami i kozim twarogiem

Pieczony burak w połączeniu z kozim twarogiem i grzankami z pełnoziarnistego chleba to propozycja jesiennej odżywczej zupy bogatej…

Placki z cukinii

Składniki: 2 średnie cukinie (ok. 500 g) 1 średnia cebula 2 jajka 3–5 łyżek mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)…

Przepis na marynowane pomidory w zalewie octowej

Składniki: Porcja: 2–3 słoiki po ok. 700 ml 1,5–2 kg małych pomidorów (koktajlowe, śliwkowe) 2 ząbki czosnku 2…