Piklowane ogórki w słodko-kwaśnej zalewie

Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 200 ml octu (np. spirytusowego)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 4-5 złotych nakrętek do słoików
Przygotowanie:
Ogórki umyj dokładnie, a następnie pokrój je w plastry lub ćwiartki (w zależności od preferencji).
Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry.
Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj ocet, sól, cukier, gorczycę oraz pieprz czarny. Gotuj przez 2-3 minuty, aż sól i cukier się rozpuszczą.
Do umytych i wyparzonych słoików układaj warzywa: ogórki, cebulę oraz czosnek. Stosuj metodę na przemian, aby dobrze upchnąć warzywa w słoiku.
Gotową, gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając około 1-2 cm wolnej przestrzeni od brzegu słoika.
Słoiki szczelnie zamknij złotymi nakrętkami.
Pasteryzuj słoiki w gotującej się wodzie przez około 10-15 minut (licząc od momentu zagotowania wody).
Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu przez co najmniej 2 tygodnie.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!