Placuszki z masłem orzechowym i owocami leśnymi

10.08.2022
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
  • 🥄4 łyżki mąki pszennej
  • 🥛 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 🥄½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 🥚 1 jajko
  • 🥜2 łyżki masła orzechowego
  • 8 g oliwy
Dodatki:
  • Maliny
  • Jeżyny
  • Jagody/Borówki
  • 🌱Świeża mięta
Przygotowanie:

Do miski dodaj mąkę, jogurt, proszek do pieczenia oraz jajko. Całość wymieszaj za pomocą łyżki do uzyskania gęstej masy. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Wykładaj na patelnię 1 łyżkę masy. Na środek każdego placuszka połóż ½ łyżeczki masła orzechowego. Placuszki smaż pod przykryciem do zarumienienia (aby szybciej je usmażyć przekręć je na drugą stronę). Gotowe placuszki z leśnymi owocami.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Domowy pasztet pieczony (z mięsa gotowanego i wątróbki)

Składniki: Mięso i dodatki: 700 g łopatki wieprzowej 400 g wątróbki drobiowej (np. z kurczaka) 300 g podgardla…

Kalafior z pieczarkami zapiekany w piekarniku:

Składniki: 1 duży kalafior 300 g pieczarek 1 cebula 2–3 ząbki czosnku 200 g sera żółtego (np. mozzarella,…

Karpatka z kremem mascarpone i owocami 

Zesmakuj ze mną mojej wersji karpatki. Karpatka ta jest inna. Nie jest tradycyjna, ponieważ krem budyniowy zmieniłam na…