Placuszki z masłem orzechowym i owocami leśnymi

10.08.2022
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
  • 🥄4 łyżki mąki pszennej
  • 🥛 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 🥄½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 🥚 1 jajko
  • 🥜2 łyżki masła orzechowego
  • 8 g oliwy
Dodatki:
  • Maliny
  • Jeżyny
  • Jagody/Borówki
  • 🌱Świeża mięta
Przygotowanie:

Do miski dodaj mąkę, jogurt, proszek do pieczenia oraz jajko. Całość wymieszaj za pomocą łyżki do uzyskania gęstej masy. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy. Wykładaj na patelnię 1 łyżkę masy. Na środek każdego placuszka połóż ½ łyżeczki masła orzechowego. Placuszki smaż pod przykryciem do zarumienienia (aby szybciej je usmażyć przekręć je na drugą stronę). Gotowe placuszki z leśnymi owocami.

I gotowe! 

Smacznego!
< Powrót
Zobacz również:
Kopytka

Dziś zabieram was w kulinarne szaleństwo pełne smaku, tradycji i przytulnych chwil spędzonych przy stole. Przygotujcie się na…

Domowe płatki z liofilizowanymi owocami i miętą

Składniki: 200 g płatków owsianych górskich (lub innych ulubionych, np. orkiszowych czy jaglanych) 50 g orzechów (np. migdały,…

Sernik z jagodami i czekoladą

Zesmakuj ze mną kremowego, delikatnego, rozpływającego się w ustach sernika z jagodami i czekoladą. Przepis znajdziesz poniżej.  Składniki…