Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

9.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pomysł na polędwiczki, które z miękkości rozpływają się w ustach. Przygotowanie zajmie Ci kilka minut, a po 45 minutach duszenia polędwiczki będą rozpadać się z miękkości. 

Składniki:
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 50 g suszonych grzybów/ 200 g surowych
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml bulionu
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie:

Polędwiczki oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, wlej olej i połóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony mięso dosłownie przez 60 sekund z każdej strony. ”Zamknięcie” soków mięsa powoduje, że jest soczyste i miękkie. Zdejmuj polędwiczkę z patelni. Pokrój na 2 cm plastry. Połóż powrotem na patelnię. Dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj tak by mąka obtoczyła mięso. Następnie Całość zalej bulionem. Na koniec dodaj suszone grzyby. Patelnię przykryj i duś przez 45 minut. Po tym czasie mięso jest miękkie.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Żeberka duszone w słodko-ostrym sosie pomidorowo-ananasowym

Składniki: (4 porcje) 1,2 kg żeberek wieprzowych (pociętych na porcje) sól, świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka oleju…

Powidła śliwkowe

Składniki: 2 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierki) 1 szklanka cukru (możesz dodać więcej w zależności od słodkości śliwek)…

Kolorowa sałatka z ogórków na zimę

Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej młodych, cienkich) 3–4 marchewki (średnie) 3 papryki (najlepiej różnokolorowe – czerwona, żółta)…