Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

9.06.2022
Czas przygotowania: 0 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Pomysł na polędwiczki, które z miękkości rozpływają się w ustach. Przygotowanie zajmie Ci kilka minut, a po 45 minutach duszenia polędwiczki będą rozpadać się z miękkości. 

Składniki:
  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • sól
  • pieprz
  • 50 g suszonych grzybów/ 200 g surowych
  • 1 łyżka mąki
  • 250 ml bulionu
  • 3 łyżki oleju
Przygotowanie:

Polędwiczki oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, wlej olej i połóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony mięso dosłownie przez 60 sekund z każdej strony. ”Zamknięcie” soków mięsa powoduje, że jest soczyste i miękkie. Zdejmuj polędwiczkę z patelni. Pokrój na 2 cm plastry. Połóż powrotem na patelnię. Dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj tak by mąka obtoczyła mięso. Następnie Całość zalej bulionem. Na koniec dodaj suszone grzyby. Patelnię przykryj i duś przez 45 minut. Po tym czasie mięso jest miękkie.

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pieczony schab z żółtym serem i pieczarkami 

Zesmakuj ze mną schabu pod serową pierzynką. Pyszny obiad w dosłownie 35 minut. Skusisz się? Przepis poniżej. Składniki…

Pyszny domowy chleb na kefirze

Składniki: 520 g mąki pszennej chlebowej  3 czubate łyżki płatków owsianych  2 czubate łyżki otrębów żytnich  280 ml…

Chrupiące zapiekanki z grzybami

Chrupiące zapiekanki z grzybami i ciągnącym się serem to prawdziwy klasyk polskiego street foodu, który od lat cieszy…