Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Kurki to jedne z najbardziej aromatycznych grzybów. Ich smak w połączeniu ze śmietanką i delikatną wieprzowiną jest wyśmienity. Spróbuj polędwiczek z mojego przepisu. W połączeniu z kremowym sosem kurkowym sprawią, że ich smak pozostanie w Twojej pamięci na bardzo długo.

Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 200 g świeżych kurek
- 2 cebule
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 ml bulionu
- 1 pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki masła
Przygotowanie:
Polędwiczki posyp ulubionymi przyprawami, a następnie obsmaż z każdej strony. Wyjmij polędwiczkę na talerz. Na tą samą patelnię włóż masło pokrojoną w kostkę cebulę i umyte kurki, następnie dodaj mąkę i bulion. Całość duś przez 15 minut (aż sos się zredukuje). Na koniec wlej śmietankę i dopraw solą i pieprzem do smaku. Do sosu pokrój usmażoną polędwiczkę- duś 7 minut, posyp koperkiem i gotowe.
Tak przygotowane polędwiczki w sosie podawaj z ziemniakami lub kaszą.
Smacznego!