Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym z piure ziemniaczanym i buraczkami
Klasyczny obiad w zdrowszej wersji, który zachwyci Twoich gości i domowników. Takie obiady są przepyszne! Szybko, sycąco i zdrowo. Przepis poniżej.

Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 500 g ziemniaków
- 400 g buraków gotowanych
- 400 g pieczarek
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- sok z cytryny
- sól
- 150 ml śmietanki
- 4 czubate łyżki jogurtu greckiego
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie. Polędwiczkę posyp ulubionymi przyprawami. Obsmaż na patelni z każdej strony przez 2 minuty, a następnie piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. Buraki zetrzyj na tarce dodaj na patelnię. Do buraczków dodaj również 50 ml śmietanki oraz sok z cytryny i sól. Całość duś przez 5 minut. Pieczarki usmaż na maśle. Do usmażonych pieczarek dodaj śmietankę. Duś przez 5/7 minut na małym ogniu. Ugotowane ziemniaki ubij tłuczkiem. Następnie dodaj jogurt grecki/śmietanę oraz szczyptę soli. Gnieć do uzyskania konsystencji pure.
Upieczone polędwiczki pokrój. Wyłóż na talerz razem z pure ziemniaczanym, buraczkami. Całość polej sosem pieczarkowym.
Smacznego!