Pomidorki koktajlowe w zalewie  

9.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

na 5–6 słoików 500 ml:

  • ok. 2 kg pomidorków koktajlowych
  • 6–8 ząbków czosnku
  • świeża bazylia lub pietruszka (po gałązce do każdego słoika)
  • gorczyca (opcjonalnie, ½ łyżeczki na słoik)
  • ziele angielskie (1–2 kulki na słoik)
  • liść laurowy (1 szt. na słoik)

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 łyżka soli kamiennej (nie jodowanej)
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Dokładnie umyj i wyparz słoiki oraz zakrętki.

Umyj pomidorki i nakłuj je delikatnie wykałaczką (aby nie popękały podczas pasteryzacji).

Obierz czosnek.

Do każdego słoika włóż po 1–2 ząbki czosnku, przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca), gałązkę zioła i ciasno ułóż pomidory.

Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż do rozpuszczenia składników.

Gorącą zalewą zalej zawartość słoików, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry.

Zakręć dokładnie słoiki.

Pasteryzuj przez 10–15 minut (w garnku z gorącą wodą – woda do ¾ wysokości słoików).

Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem na 10 minut, następnie przenieś w chłodne, ciemne miejsce

Uwagi:

Pomidorki będą gotowe do spożycia po ok. 2–3 tygodniach.

W wersji ostrzejszej możesz dodać do słoika plasterek chili lub ziarenko pieprzu cayenne. Można też użyć innych ziół: kopru, estragonu czy cząbru.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Papryka konserwowa do słoików

Składniki: Na ok. 6–7 słoików 500 ml: 2 kg kolorowej papryki (czerwona, żółta, zielona) 4–5 ząbków czosnku (po…

Rustykalny torcik z kremem malinowym i galaretką malinową

SkładnikiBiszkopt (na tortownicę 24 cm, 4 blaty): • 6 jajek• 180 g cukru• 180 g mąki pszennej• 1…

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki: 1 kg czarnej porzeczki (oczyszczonej) 500–700 g cukru (w zależności od upodobań – im mniej, tym bardziej…