Pomidorki koktajlowe w zalewie na zimę – pyszna przekąska lub dodatek do dań.

7.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Składniki (na ok. 4 słoiki po 500 ml):

  • 1,5 kg pomidorków koktajlowych
  • 4–5 ząbków czosnku (po 1 do każdego słoika)
  • świeża bazylia, koper lub liście selera (wedle uznania)
  • ziarna pieprzu, gorczyca (opcjonalnie)

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 4 łyżki cukru

Przygotowanie:

Pomidorki umyj i osusz.

Nakłuj każdy pomidorek wykałaczką (żeby nie popękał podczas zalewania gorącym płynem).

Do czystych, wyparzonych słoików włóż po 1 ząbku czosnku i po kilka listków ziół.

Wypełnij słoiki pomidorkami.

Zagotuj wodę z octem, solą i cukrem.

Gorącą zalewą zalej pomidory w słoikach, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni.

Natychmiast zakręć.

Pasteryzuj słoiki przez 10–15 minut (woda powinna tylko delikatnie bulgotać).

Po pasteryzacji odstaw do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Pomidorki będą gotowe po ok. 2–3 tygodniach.

Doskonałe do sałatek, koreczków, kanapek i jako zakąska.

Można dodać plasterki chili dla pikantnej wersji.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Deserki w szklankach

Składniki: (na 6–8 porcji) Spód ciasteczkowy: 200 g korzennych ciastek (np. pierniczków)- mogą być zwykłe herbatniki 50 g…

Pieczone steki z kalafiora z mozzarellą

Składniki: 1 duży kalafior 1 szklanka tartej mozzarelli 2 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz do smaku…

Pigwowiec marynowany w miodzie

Zesmakuj ze mną pigwowca marynowanego w miodzie. Jest to niesamowita bomba witaminowa, gdyż pigwowiec ma w swoim składzie…