Pomidory z cebulą w zalewie octowej

9.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg pomidorów (najlepiej twardych, typu Lima lub śliwkowych)
  • 3 duże cebule (białe lub cukrowe)
  • 1 litr wody
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli kamiennej (niejodowanej)
  • 2–3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 mały liść laurowy

Przygotowanie:

Pomidory umyj i pokrój w plasterki lub półplastry (w zależności od wielkości).

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.

Warzywa delikatnie wymieszaj w misce.

Do wyparzonych słoików wrzuć przyprawy: gorczycę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

Warstwowo układaj pomidory i cebulę aż do wypełnienia słoików.

W garnku zagotuj wodę z octem, solą i cukrem. Mieszaj aż sól i cukier się rozpuszczą.

Gorącą zalewą zalej warzywa w słoikach, pozostawiając ok. 1 cm wolnego miejsca od brzegu.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 10 minut od momentu zagotowania wody (w garnku z gorącą wodą na dnie).

Wyjmij słoiki, odstaw do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ekspresowe muffinki z marchewką i orzechami

Zesmakuj ze mną Ekspresowych muffinek z marchewką i orzechami. Pomysł na jesienne muffinki, które zrobisz w 10 minut…

Sałatka z kiszonej kapusty na zimę

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml, czas przygotowania 30 min + pasteryzacja) Składniki 2 kg kiszonej kapusty 500…

Fasolka szparagowa konserwowa

Składniki: 2 kg fasolki szparagowej (najlepiej żółtej, młodej) woda do gotowania sól do gotowania (1 łyżka na 2…