Powidła dyniowe

Składniki:
- 1 kg dyni (najlepiej odmiana hokkaido lub piżmowa)
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku (opcjonalnie)
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżka soku pomarańczowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub zmiksuj w blenderze na puree.
W dużym garnku umieść puree dyniowe, dodaj cukier, cynamon, imbir oraz sok z cytryny. Jeśli chcesz, możesz dodać sok pomarańczowy dla dodatkowego smaku.
Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 1,5-2 godziny, aż powidła zgęstnieją i nabiorą intensywnego koloru.
Aby sprawdzić, czy powidła mają odpowiednią konsystencję, nałóż odrobinę na talerzyk i pozostaw na kilka minut. Jeśli powidła nie rozlewają się, są gotowe do przełożenia do słoików.
Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zakręć je i ustaw do góry dnem, aby się pasteryzowały. Pozostaw na 10-15 minut, a następnie odstaw na blacie, aby ostygły.
Powidła dyniowe najlepiej smakują po kilku dniach, gdy smaki się przegryzą. Można je podać na kanapkach, naleśnikach, lub jako dodatek do ciast.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!