Powidła śliwkowe

7.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych śliwek (najlepiej węgierki)
  • 1 szklanka cukru (możesz dodać więcej w zależności od słodkości śliwek)
  • 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie, dla smaku)
  • sok z 1/2 cytryny (opcjonalnie, aby dodać kwasowości)

Przygotowanie:

Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Jeśli chcesz, możesz również pokroić je na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne, ponieważ podczas gotowania powidła się rozpadną.

Śliwki przełóż do dużego garnka i gotuj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Śliwki zaczną się rozkładać, tworząc naturalny sok.

Gotuj przez około 30-40 minut, aż śliwki staną się miękkie i zacznie się tworzyć mus. Możesz dodać sok z cytryny, aby zachować kolor powideł oraz zwiększyć ich trwałość.

Gdy śliwki zaczną się rozpadać i tworzyć mus, dodaj cukier oraz cynamon (jeśli używasz). Dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne 1-2 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż powidła staną się gęste i karmelowe. Ważne, by nie dopuścić do przypalenia, więc mieszaj regularnie.

Aby sprawdzić, czy powidła są gotowe, nałóż odrobinę na talerzyk i poczekaj, aż ostygnie. Jeśli konsystencja jest gęsta i nie spływa, powidła są gotowe. Jeśli są jeszcze zbyt rzadkie, gotuj je dłużej.

Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć szczelnie i pasteryzuj przez około 10-15 minut w wodzie (od momentu wrzenia). Możesz również przechowywać je w lodówce, jeśli nie chcesz pasteryzować.

Pozostaw powidła w słoikach do całkowitego wystygnięcia. Przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu.

Gotowe! Takie powidła świetnie sprawdzą się jako dodatek do pieczywa, naleśników, placków, a także jako nadzienie do ciast.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Idealne Naleśniki

Zesmakuj ze mną i przygotuj z mojego przepisu naleśniki. Idealne ciasto zarówno do słodkich wersji jak również wytrawnych…

Młode ziemniaki z koperkiem

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 2–3 łyżki masła lub oliwy z oliwek (do wyboru) sól morska (do smaku)…

Ptysie z kruszonką craquelin, kremem śmietankowym i dekoracją z karmelizowanego popcornu

Składniki: Craquelin – kruszonka na ptysie: 50 g masła (miękkiego) 50 g brązowego cukru 50 g mąki pszennej…