Powidła śliwkowe z czekoladą i korzenną nutą

10.07.2025
Czas przygotowania: 200 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych śliwek węgierek (bez pestek)
  • 300 g cukru (opcjonalnie, według smaku i słodkości owoców)
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3-4 goździki (zmielone)
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka kakao (dla głębszego koloru)
  • 2 łyżki octu balsamicznego (opcjonalnie, podkreśla smak)

Przygotowanie:

Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki.

Wrzuć je do szerokiego garnka o grubym dnie i gotuj na małym ogniu przez ok. 2 godziny, mieszając co jakiś czas, aż zredukują objętość i zgęstnieją.

Po tym czasie dodaj cukier (jeśli używasz) oraz przyprawy: cynamon, goździki, kakao i gałkę muszkatołową.

Gotuj kolejną godzinę, mieszając często – powidła nie mogą się przypalić!

Dodaj posiekaną czekoladę oraz ocet balsamiczny (jeśli chcesz) i gotuj jeszcze 10–15 minut, aż całość się połączy.

Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem do ostygnięcia lub pasteryzuj przez 10 minut.

Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu – idealne do ciast, naleśników, tostów i jako świąteczny prezent.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Sałatka z kiszonej kapusty na zimę

Składniki: (ok. 4 słoiki 500 ml, czas przygotowania 30 min + pasteryzacja) Składniki 2 kg kiszonej kapusty 500…

Grecka sałatka z ciecierzycą

Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączona i opłukana) 1 ogórek, pokrojony w kostkę 1/2 szklanki pokruszonego sera feta 1…

Najlepsze ciasto na pączki

Cześć SMAKOSZE! Witajcie w 20 lekcji z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM ! Witajcie, miłośnicy słodkich rozkoszy! Dziś otwieram…