Prosty przepis na chleb z czarnuszką, bazylią i suszonymi pomidorami
Zesmakuj ze mną pysznego, drożdżowego chleba, który smakiem zachwyci Twoich najbliższych.
Przepis ten jest uniwersalny i dodatki możesz za każdym razem modyfikować.
Czarnuszkę możesz zastąpić siemieniem lnianym, makiem, sezamem itd.
Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na dwa chleby:
- 🍞1 kg mąki
- 🍞1 l cieplej wody
- 🍞1/2 kostki drożdży
- 🍞1 czubata łyżka soli
- 🍞1 łyżeczka cukru
- 🍞3 garści płatków owsianych
- 🍞3 czubate łyżki ulubionych ziół np. Czarnuszka, bazylia, suszone pomidory
- 🍞3 łyżeczki octu
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. W misce wymieszaj mąkę z płatkami owsianymi, czarnuszkę, bazylię oraz suszone pomidory. Do suchych składników wlej wodę z wymieszanymi drożdżami. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Wymieszane ciasto przykryj ścierką i odstaw na 40/45 minut do wyrośnięcia.
W wyrośnięte ciasto włóż energicznie łyżkę tak by ciasto opadło. Ciasto podziel na dwie części.
Przełóż do keksówek posmarowanych masłem i obsypanych mąką lub bułką tartą. Chleb ponownie przykryj do wyrośnięcia na około 15 minut.
Po tym czasie natnij wierzch ciasta nożem. To sprawi, że chleb nie popęka podczas pieczenia. Spryskaj wierzch wodą oraz posyp płatkami owsianymi lub sezamem. Tak przygotowane chleby piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz chleb przez 45 minut. Studź chleb na kratce.
I gotowe
Smacznego!