Prosty przepis na chleb z czarnuszką, bazylią i suszonymi pomidorami 

24.11.2022
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Zesmakuj ze mną pysznego, drożdżowego chleba, który smakiem zachwyci Twoich najbliższych. 

Przepis ten jest uniwersalny i dodatki możesz za każdym razem modyfikować. 

Czarnuszkę możesz zastąpić siemieniem lnianym, makiem, sezamem itd. 

Przepis znajdziesz poniżej

Składniki na dwa chleby:
  • 🍞1 kg mąki 
  • 🍞1 l cieplej wody 
  • 🍞1/2 kostki drożdży 
  • 🍞1 czubata łyżka soli 
  • 🍞1 łyżeczka cukru 
  • 🍞3 garści płatków owsianych 
  • 🍞3 czubate łyżki ulubionych ziół np. Czarnuszka, bazylia, suszone pomidory 
  • 🍞3 łyżeczki octu 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. W misce wymieszaj mąkę z płatkami owsianymi, czarnuszkę, bazylię oraz suszone pomidory. Do suchych składników wlej wodę z wymieszanymi drożdżami. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.

Wymieszane ciasto przykryj ścierką i odstaw na 40/45 minut do wyrośnięcia. 

W wyrośnięte ciasto włóż energicznie łyżkę tak by ciasto opadło. Ciasto podziel na dwie części.

 Przełóż do keksówek posmarowanych masłem i obsypanych mąką lub bułką tartą. Chleb ponownie przykryj do wyrośnięcia na około 15 minut.

 Po tym czasie natnij wierzch ciasta nożem. To sprawi, że chleb nie popęka podczas pieczenia. Spryskaj wierzch wodą oraz posyp płatkami owsianymi lub sezamem. Tak przygotowane chleby piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 220 stopni przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz chleb przez 45 minut. Studź chleb na kratce.

I gotowe

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pieczony omlet/naleśnik

Jedni mówią na niego naleśnik inni zaś omlet... Zesmakujcie dziś ze mną pieczonego omleta, który jest puszysty, delikatny,…

Domowe burgery z ostrą przyprawą cajun

Składniki na bułki: • 500g mąki pszennej lub orkiszowej • 20 g świeżych drożdży  • 150 ml wody…

Sałatka z brokułem i pestkami dyni

Składniki: duży brokuł  4 jajka 4 łyżki prażonych pestek dyni 4 kromki chleba pęczek rzodkiewki Sos: 4 łyżki…