Przepis na „ananasową” cukinię w słoikach

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(ok. 6 słoików 500 ml)

  • Cukinia – 2 kg (ok. 3–4 średnie sztuki)
  • Woda – 1,5 l
  • Cukier – 600 g
  • Sok z ananasa – 200 ml (najlepiej świeży lub 100 % bez cukru)
  • Ocet jabłkowy 5 % – 100 ml
  • Kurkuma – 1 łyżeczka (dla koloru)
  • Cynamon – 1 laska lub 1 łyżeczka mielonego
  • Goździki – 4–6 sztuk
  • Imbir świeży – plaster ok. 1 cm grubości (opcjonalnie)
  • Sok z połowy cytryny – ok. 2 łyżki

Przygotowanie:

Umyj dokładnie słoiki i nakrętki.

Wyparz je wrzątkiem lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 120 °C na 10 min.

Umyj cukinie, odetnij końce i obierz (opcjonalnie).

Pokrój w centymetrową kostkę – tak, by przypominała kawałki ananasa.

Krótko (2 min) obgotuj w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą.

W dużym garnku wymieszaj wodę z cukrem. Podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Dodaj sok z ananasa, ocet jabłkowy i sok z cytryny.

Włóż laskę cynamonu (lub mielony), goździki i plaster imbiru.

Gotuj na małym ogniu 5–7 min, by przyprawy oddały aromat.

Do syropu delikatnie wsyp przygotowaną kostkę cukinii.

Gotuj 3–4 min, by kawałki się lekko „przeszkliły” i nasiąkły syropem.

Wyjmij przyprawy (laskę cynamonu, goździki, imbir).

Gorącą „ananasową” cukinię przełóż do ciepłych słoików, zostawiając ok. 1 cm od krawędzi.

Zalej do pełna pozostałym syropem.

Doczyść brzegi słoików wilgotną ściereczką i mocno zakręć wieczka.

Włóż słoiki do garnka z gorącą wodą (powinna sięgać do ¾ wysokości słoika).

Gotuj 8–10 min od momentu zagotowania wody.

Po pasteryzacji odstaw do góry dnem na ściereczce do wystudzenia.

Po wystudzeniu odwróć słoiki i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na min. tydzień – syrop i przyprawy nadadzą cukinii pełny „ananasowy” smak.

Świetna jako deser na zimno, dodatek do lodów czy jogurtu, a nawet orzeźwiający element sałatek owocowych.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pieczony omlet/naleśnik

Jedni mówią na niego naleśnik inni zaś omlet... Zesmakujcie dziś ze mną pieczonego omleta, który jest puszysty, delikatny,…

Domowa marchewka konserwowa w słoikach

Składniki: Na 4–5 słoików (0,5 l): 2 kg marchewki Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% ¾…

Wykwintne roladki z piersi z kurczaka z borowikami.

Roladki z piersi kurczaka nadziewane borowikami to danie, które łączy w sobie delikatność drobiu z intensywnym, leśnym aromatem…