Przepis na chia pudding z musem malinowym

Składniki:
(4 porcje w szklankach po ok. 200 ml)
Na pudding chia
- 400 ml mleka (krowiego lub roślinnego: migdałowego, kokosowego, owsianego)
- 4 łyżki nasion chia (ok. 40 g)
- 1–2 łyżki miodu lub syropu klonowego (do smaku)
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Na mus malinowy
- 250 g świeżych lub mrożonych malin
- 1–2 łyżki cukru lub miodu (do smaku)
- kilka kropli soku z cytryny (opcjonalnie, dla podbicia smaku)
Dodatki
- kilka świeżych malin do dekoracji
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mleko, nasiona chia, miód (lub syrop) i ekstrakt waniliowy.
Przełóż do szklanek lub małych pucharków.
Wstaw do lodówki na minimum 3–4 godz., a najlepiej na całą noc – nasiona chia napęcznieją i stworzą gęsty pudding.
Maliny (świeże lub rozmrożone) przełóż do garnuszka, zasyp cukrem (lub dosłódź miodem).
Podgrzewaj na małym ogniu, aż owoce się rozpadną i powstanie lekko gęsty mus (5–7 min).
Jeśli wolisz gładki mus, przetrzyj go przez sitko, by pozbyć się pestek.
Dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
Na warstwę puddingu chia wyłóż warstwę przestudzonego musu malinowego.
Udekoruj kilkoma świeżymi malinami.
Podawaj od razu lub schłodź jeszcze 10–15 min w lodówce.
Wskazówki:
- Możesz dodać do puddingu warstwę jogurtu naturalnego dla większej aksamitności.
- Do musu malinowego świetnie pasuje dodatek mięty lub odrobina kardamonu.
- Dla chrupkości wsyp na wierzch garść granoli lub posiekanych orzechów.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!