Przepis na chrupiące zielone fasolki w cieście

18.07.2025
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(2 porcje jako przystawka / przekąska)

  • Zielone fasolki szparagowe – 300 g
  • Mąka pszenna – 100 g
  • Skrobia kukurydziana – 50 g
  • Proszek do pieczenia – ½ łyżeczki
  • Sól – ½ łyżeczki + szczypta do blanszowania
  • Lodowata woda gazowana – 180 ml (może być bardzo chłodna woda + trochę kruszonych kostek lodu)
  • Jajko – 1 szt. (oddzielone białko i żółtko)
  • Olej roślinny (np. rzepakowy) – do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Odetnij końcówki fasolek.

Wrzuć je na 1 minutę do osolonego wrzątku (blanszowanie), wyjmij łyżką cedzakową i od razu przełóż do miski z lodowatą wodą.

Osusz dokładnie na ściereczce lub papierowych ręcznikach – to klucz do chrupiącej panierki!

W misce wymieszaj mąkę, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia i ½ łyżeczki soli.

W osobnej miseczce ubij delikatnie białko jajka na pianę (tylko do lekkiego spienienia).

Do mąk wsyp pianę z białka, dodaj żółtko i wlej schłodzoną wodę gazowaną. Krótko zamieszaj – grudki są OK, nie miksuj zbyt długo!

W głębokim garnku lub frytkownicy rozgrzej olej do 170–180 °C.

Zanurzaj fasolki partiami w cieście, odsącz lekko nadmiar (np. nad brzegiem miski) i wkładaj ostrożnie na gorący olej.

Smaż 2–3 minuty, aż panierka zrobi się złocista i chrupiąca.

Wyjmuj łyżką cedzakową, odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawaj od razu, póki są gorące i chrupiące.

Świetnie smakują z sosem jogurtowo-czosnkowym, słodko-kwaśnym sosem chili lub aioli.

Porada:

  • Aby ciasto było jeszcze bardziej delikatne, trzymaj miskę z przygotowanym cie­stem nad miseczką z lodem, a składniki – jak najchłodniejsze.
  • Unikaj mieszania za długo — ciasto tempura powinno być lekko grudkowate.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ciasto z truskawkami i kruszonką

Składniki: Ciasto: 150 g masła (miękkiego) 150 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g mąki…

Kremówka, a może napoleonka?

Kremówka i napoleonka to dwa różne, a jednak podobne ciasta. Oba te ciasta wykonuje się dokładnie tak samo,…

Cynamonowe warkocze drożdżowe (Kanelbullar)

Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 450–550) 200 ml mleka (ciepłego) 80 g masła (roztopionego) 80…