Przepis na domową kiszoną kapustę z dodatkiem czerwonej papryki i marchwi.  

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

 (na ok. 2–3 słoiki 0,7 l)

  • 1 kg białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 2–3 łyżki soli kamiennej (nie jodowanej)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka ziaren kminku lub nasion kopru włoskiego
  • ew. 1–2 ząbki czosnku (dla aromatu)

Sprzęt

  • 2–3 wyparzone słoiki z nakrętkami
  • Duża miska lub kadź do mieszania
  • Tłuczek do ziemniaków lub czysty wałek
  • Obciążnik do kiszenia (kamień lub zakrętką obciążony woreczek)

Przygotowanie:

Kapustę umyj, usuń wiórki zewnętrzne i pokrój na cienkie paski (ok. 3–5 mm).

Marchewki obierz i zetrzyj na grubej tarce.

Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w cienkie paseczki lub drobną kostkę.

Kapustę przełóż do dużej miski, wsyp sól i energicznie ugniataj rękami przez 5–7 min, aż kapusta puści sok.

Dodaj marchew oraz paprykę (i ewentualnie czosnek przeciśnięty przez praskę i kminek/koper). Dokładnie wymieszaj.

Przełóż warzywa ciasno do słoików, dociskając tłuczkiem lub łyżką, tak by znalazły się pod poziomem zalewy (zalewa = sok, który powstał). Jeśli soku jest mało, można uzupełnić przegotowaną, ostudzoną wodą z odrobiną soli (1 łyżeczka soli na 1 szklankę wody).

Na wierzchu połóż obciążnik – tak, aby wszystkie warzywa były zanurzone. Zakręć luźno nakrętki lub przykryj słoiki gazą (aby umożliwić odgazowywanie).

Odstaw słoiki w temperaturze pokojowej (18–22 °C), w ciemne lub lekko zacienione miejsce.

Codziennie sprawdzaj poziom zalewy i ewentualnie dociskaj warzywa.

Po 2–3 dniach kapusta zacznie lekko bulgotać, pojawi się charakterystyczny, lekko kwaśny zapach.

Fermentuj przez 5–7 dni (lub dłużej, jeśli lubisz bardziej kwaskowaty smak).

Gdy osiągnie pożądany smak, zakręć słoiki szczelnie i przechowuj w chłodnym miejscu (lodówka, piwnica ok. 4–10 °C).

Kiszonka zachowuje świeżość nawet przez kilka miesięcy.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Żółta cukinia w słoikach na zimę – marynowana z koperkiem, gorczycą i przyprawami

Składniki: na 4 litrowe słoiki: 2 kg żółtej cukinii (młodej, jędrnej) 4 ząbki czosnku 4 baldachy koperku (lub…

Marynowane pomarańcze w miodzie z goździkami i cynamonem

Zesmakuj ze mną pysznych pomarańczy marynowanych w miodzie z goździkami i cynamonem. Marynowane pomarańcze posiadają mnóstwo witamin, a…

Mięso w słoiku (konserwa domowa)

Składniki: na 6–7 słoików po 500 ml 2 kg karkówki, łopatki lub szynki (lub mieszanka) 400–500 g boczku…