Przepis na domowe ogórki konserwowe ze świeżym koperkiem

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 2 słoiki po 700 ml)

  • Ogórki gruntowe – ok. 1 kg (świeże, jędrne, średniej wielkości)
  • Marchewka – 1 średnia marchewka, pokrojona w cienkie plasterki
  • Cebula – ½ sporej cebuli, pokrojona w piórka
  • Czosnek – 3–4 ząbki, obrane i lekko zmiażdżone
  • Koperek – ok. 1 garść świeżo posiekanego koperku
  • Chrzan (korzeń) – 2–3 cienkie plasterki (opcjonalnie, dla chrupkości i ostrości)

Na zalewę octową

  • Woda – 500 ml
  • Ocet spirytusowy 10 % – 6 łyżek (ok. 90 ml)
  • Cukier – 2 łyżki
  • Sól – 1 łyżka (najlepiej kamienna nierafinowana)
  • Ziele angielskie – 4 ziarenka
  • Jałowiec – 4–6 jagód
  • Liść laurowy – 2 liście

Przygotowanie:

Ogórki dokładnie umyj szczotką pod bieżącą wodą. Odetnij końce.

Marchewkę pokrój w cienkie plasterki, cebulę w piórka, czosnek lekko zmiażdż. Posiekaj koperek.

Wyparz słoiki i nakrętki wrzątkiem.

Na dno każdego słoika wsyp po 1 liściu laurowym, 2 jagody jałowca i 2 ziarenka ziela angielskiego.

Układaj warstwami ogórki, plasterki marchwi, piórka cebuli i czosnek. Każdą warstwę posyp koperkiem. Na wierzch włóż dodatkowy ząbek czosnku i trochę koperku.

W garnku zagotuj wodę z octem, cukrem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym i jałowcem.

Gotuj przez 2–3 minuty, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą.

Gorącą zalewę przecedź przez sitko prosto do słoików, tak by ogórki były całkowicie przykryte płynem.

Wytrzyj krawędzie słoików, szczelnie zakręć nakrętki.

Umieść słoiki w dużym garnku wyłożonym ściereczką (zapobiegnie tłuczeniu).

Zalej wodą do ¾ wysokości słoików i gotuj od momentu zagotowania przez 10 minut.

Wyjmij ostrożnie, odstaw do góry dnem na bawełnianą ściereczkę i zostaw do całkowitego wystygnięcia.

Po ostygnięciu oznacz datę na nakrętkach.

Odstaw w chłodne, ciemne miejsce na co najmniej 2 tygodnie — wtedy ogórki nabiorą pełni smaku.

Gotowe ogórki podawaj jako dodatek do obiadów, kanapek czy sałatek.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Domowe kopytka- WARSZTATY ZE SMAKIEM odc. 2

Dzień dobry, cześć! Kopytka to drugi przepis z serii WARSZTATY ZE SMAKIEM. Bez wątpienia, kopytka to jedno z…

Pyszna i lekka sałatka z brokułem, fetą i jajkiem

Składniki: 1 średni brokuł 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 kostki sera feta (ok. 100–150 g) 1/2 puszki…

Leniwe kluski (leniwe pierogi)

Składniki: 250 g twarogu (najlepiej półtłustego, dobrze odciśniętego) 1 jajko ok. 80–100 g mąki pszennej (około ½ szklanki)…