Przepis na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy

18.07.2025
Czas przygotowania: 120 minut
Stopień trudności: średnie

Składniki:

(keksówka 25×10 cm, ok. 10–12 porcji)

  • 500 g mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka)
  • 300 g drobiowego fileta (np. z indyka lub kurczaka)
  • 200 g wątróbek drobiowych (kurczaka lub indyka)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 18% (lub jogurtu naturalnego)
  • 1 bułka kajzerka (namoczona w mleku i dobrze odciśnięta)
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki majeranku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła lub smalcu (do smażenia)

Przygotowanie:

Mięso wieprzowe, drobiowe i wątróbki pokrój na mniejsze kawałki (ok. 2–3 cm).

Wątróbki oczyść z błonek i ewentualnej żyłki, opłucz i osusz.

Cebule obierz i pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła lub smalcu, podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek, smaż jeszcze ok. 30 s.

Dodaj wątróbki, smaż 3–4 minuty z każdej strony, aż lekko się zrumienią, ale nie wysuszą. Odstaw do ostudzenia.

W dużym robocie kuchennym (maszynce do mięsa) zmiel na przemian wszystkie rodzaje mięsa i warzywa.

Możesz zrobić to dwa razy, aby masa była gładka, ale zostawić odrobinę małych kawałków dla struktury.

Do zmielonej masy włóż odciśniętą bułkę, wbij jajka, wlej śmietanę.

Dopraw solą, pieprzem, majerankiem oraz gałką muszkatołową.

Dokładnie, ale delikatnie wymieszaj całość – rękami lub łyżką, do uzyskania jednolitej konsystencji.

Keksówkę (lub foremkę do pieczenia) wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.

Przełóż masę do formy, wyrównaj wierzch.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C (grzanie góra–dół) przez ok. 70–80 min.

Po 40 min można przykryć wierzch folią aluminiową, żeby zbyt mocno nie zbrązowiał.

Po upieczeniu wyjmij pasztet, poczekaj, aż lekko przestygnie w formie (10–15 min).

Delikatnie wyjmij na deskę i ostudź całkowicie – dopiero wtedy kroi się czysto i zachowuje kształt.

Pasztet podawaj na zimno jako dodatek do pieczywa.

Świetny z chrzanem, żurawiną lub piklami.

Możesz też lekko podsmażyć plasterki na maśle na patelni – będą chrupiące na brzegach.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Leniwe pierogi z masłem i bułką tartą

Składniki: Składniki (na 3–4 porcje): 500 g białego twarogu (półtłusty lub tłusty, dobrze odciśnięty) 1 jajko 1 żółtko…

Przepis na puszyste bułeczki czosnkowo-pietruszkowe

Składniki: (12 bułeczek) Ciasto 500 g mąki pszennej typ 550 7 g suchych drożdży (1 paczka) 1 łyżeczka…

Marynowane grzybki leśne w occie – klasyczne, aromatyczne i idealne na zimę.

Składniki: Grzyby: 1 kg świeżych grzybów leśnych (np. maślaki, podgrzybki, borowiki, kurki) 1 łyżeczka soli do gotowania 2…