Przepis na marynowane marchewki w słoiku

Składniki:
(1 duży słoik ok. 700 ml)
- Marchewka – 500 g (świeża, średniej grubości)
- Czosnek – 2–3 ząbki
- Woda – 300 ml
- Ocet spirytusowy 10% – 100 ml
- Cukier – 1 łyżka (ok. 15 g)
- Sól kamienna – 1 łyżka stołowa (ok. 20 g)
- Ziele angielskie – 4 kuleczki
- Liść laurowy – 1 liść
- Ziarna pieprzu czarnego – 1 łyżeczka (ok. 5 g)
- Gorczyca – ½ łyżeczki
- Opcjonalnie: szczypta kminku lub koperku dla aromatu
Przygotowanie:
Umyj słoik i nakrętkę w gorącej wodzie z detergentem.
Słoik włóż na 5 min do piekarnika nagrzanego do 120 °C lub wyparz we wrzątku. Nakrętkę zagotuj przez 3–4 minuty.
Marchewki obierz i odetnij końcówki.
Pokrój w długie, równe słupki (grubość ok. 1–1,5 cm, długość dopasowana do wysokości słoika).
Jeśli marchewki są bardzo grube, przekrój słupek wzdłuż na pół.
Na dnie słoika ułóż ząbki czosnku (lekko rozgniecione nożem), ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gorczycę.
Wstaw marchewki pionowo, ciasno obok siebie, aż do brzegu słoika (zostaw ok. 1 cm wolnego miejsca od szyjki).
W garnuszku zagotuj wodę z solą i cukrem, mieszając, aż całkowicie się rozpuszczą.
Zdejmij z ognia, dodaj ocet i (opcjonalnie) kminek lub koper, wymieszaj.
Gorącą zalewą zalej marchewki, tak aby sięgnęła tuż pod nakrętkę.
Przetrzyj brzegi słoika czystą ściereczką i mocno zakręć złotą nakrętkę.
Włóż słoik do garnka wyłożonego ściereczką (żeby się nie obijał), zalej wodą do ¾ wysokości słoika.
Doprowadź do wrzenia i pasteryzuj 10 min od momentu wrzenia.
Wyjmij i odstaw do góry dnem na ściereczkę – aż ostygnie.
Po wystudzeniu przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu przynajmniej 3–5 dni przed spożyciem (dłuższe leżakowanie pogłębia smak). Podawaj jako przekąskę, dodatek do kanapek, mięs lub sałatek.
Ciesz się smakiem razem ze mną!
Smacznego!