Przepis na ogórki z cebulą w lekko pikantnej zalewie curry

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(3 słoiki po 500 ml)

  • 1 kg g małych ogórków gruntowych
  • 1 średnia cebula (ok. 100 g)
  • 1 litr wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10 %
  • 2 łyżki cukru (ok. 30 g)
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej (ok. 20 g)
  • 1,5 łyżeczki curry w proszku
  • ½ łyżeczki kurkumy (opcjonalnie, dla koloru)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 liście laurowe
  • 4–6 kulek ziela angielskiego
  • szczypta płatków chili lub ½ papryczki chili (opcjonalnie, dla ostrości)

Przygotowanie:

Umyj i wyparz słoiki oraz nakrętki (słoiki – we wrzątku lub w piekarniku 120 °C przez 10 min, nakrętki – gotując je 5 min).

Ogórki dokładnie umyj, odetnij końce. Jeśli są nieco większe, możesz przekroić je wzdłuż na pół.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.

Na dnie każdego słoika umieść:

  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • przeciśnięty czosnek
  • (opcjonalnie) płatki chili lub plaster papryczki

Ciasno układaj ogórki (pionowo lub wzdłuż), wypełniając słoik do 2 cm pod krawędź.

Wsuń między ogórki plasterki cebuli.

W garnku zagotuj wodę z solą i cukrem.

Gdy sól i cukier się rozpuszczą, zdejmij garnek z ognia.

Dodaj ocet, curry i kurkumę, wymieszaj dokładnie.

Gorącą zalewą zalej ogórki, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni pod wieczkiem.

Przetrzyj brzegi słoików czystą, wilgotną ściereczką i mocno zakręć nakrętki.

W dużym garnku zagotuj wodę i pasteryzuj słoiki 8–10 min (woda powinna sięgać do ¾ wysokości słoika).

Po pasteryzacji ustaw je do góry dnem na ściereczce i poczekaj, aż ostygną.

Przed spożyciem odstaw ogórki na co najmniej 5–7 dni w chłodne, ciemne miejsce – nabiorą pełni aromatu.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Smażone papierówki z cynamonem i migdałami – przepis na słoiki na zimę

Składniki: 2 kg papierówek (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki lub półplasterki) 300 g cukru (można dostosować do…

Hummus z dynią

Składniki: 1 szklanka puree z pieczonej dyni (np. Hokkaido lub piżmowej) 1 puszka ciecierzycy (ok. 240 g po…

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki: 100 g liści czosnku niedźwiedziego (oczyszczonych) 50 g orzechów włoskich 50 g tartego parmezanu (opcjonalnie) 100 ml…