Przepis na ogórki z curry

18.07.2025
Czas przygotowania: 100 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(3 słoiki po 500 ml)

  • Ogórki gruntowe – 1,2 kg (ok. 20–24 małych lub średnich sztuk)
  • Woda – 1 l
  • Ocet spirytusowy 10% – 150 ml
  • Cukier – 3 łyżki (ok. 45 g)
  • Sól kamienna – 1,5 łyżki (ok. 30 g)
  • Olejek curry (przyprawa curry w proszku) – 2–3 łyżeczki (w zależności od intensywności, zaczynamy od 2 i próbujemy)
  • Gorczyca – 1 łyżeczka
  • Kurkuma – 1/2 łyżeczki (dla podbicia koloru)
  • Czosnek – 3 ząbki (przeciśnięte przez praskę)
  • Chrzan – 2 plastry świeżego (ok. 1 cm grubości)
  • Liść laurowy – 3 liście
  • Ziele angielskie – 6 kulek
  • Opcjonalnie: kilka gałązek kopru lub plasterów chili dla pikantniejszej wersji

Przygotowanie:

Umyj słoiki i nakrętki w gorącej wodzie z detergentem, wypłucz.

Słoiki wyparz (np. we wrzątku lub w piekarniku 120 °C przez 10 min), nakrętki zagotuj przez 5 min.

Ogórki dokładnie umyj, odetnij końce.

Jeśli są duże, możesz przekroić je wzdłuż na pół lub w plastry grubości ok. 1 cm.

Na dnie każdego słoika umieść:

  • 1 plaster chrzanu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • 1/3 łyżeczki gorczycy.

Do słoika ciasno układaj ogórki (pionowo lub układając plastry).

W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą.

Gdy się rozpuszczą, zdejmij z ognia i ostudź 2–3 min.

Dodaj ocet, curry i kurkumę, wymieszaj do całkowitego połączenia.

Na koniec wmieszaj przeciśnięty czosnek.

Gorącą (niewrzącą!) zalewą zalej ogórki, zostawiając ok. 1 cm pustej przestrzeni pod wieczkiem.

Przetrzyj brzegi słoików czystą ściereczką i dokładnie zakręć.

Dla dłuższej trwałości pasteryzuj słoiki w garnku z wodą (woda powinna sięgać do ¾ wysokości) przez 8–10 min od momentu zagotowania.

Po pasteryzacji odstaw słoiki do góry dnem na czystej ściereczce do wystudzenia.

Przed spożyciem odczekaj co najmniej 5–7 dni, żeby ogórki przeszły aromatem curry i czosnku.

Porady:

  • Jeśli lubisz jeszcze ostrzejszą nutę, dodaj do każdego słoika plaster świeżej papryczki chili.
  • Zamiast świeżego czosnku można użyć 1/2 łyżeczki granulowanego.
  • Przyprawy możesz modyfikować: dodaj 1/4 łyżeczki mielonego imbiru lub garam masali dla głębszego smaku.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pieczony schab wieprzowy w aromatycznej panierce ziołowo-paprykowej

Składniki: (4–6 porcji) Schab 1 kg schabu wieprzowego bez kości (najlepiej z lekko marmurkowatym tłuszczem) Marynata i panierka2…

Pieczony kalafior w płatkach kukurydzianych

Składniki: 1 średni kalafior 2 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego lub mleka (opcjonalnie do zamoczenia) 1 ½ szklanki…

Sałatka z kapusty do słoików na zimę

Składniki: 1 średnia główka białej kapusty (ok. 1,5 kg) 3 marchewki 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 2…