Przepis na pasztet w słoiku z klarowanym masłem

17.07.2025
Czas przygotowania: 180 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

(na 4 małe słoiki ~200 ml każdy)

  • Wątróbka drobiowa – 300 g
  • Mięso wieprzowe (łopatka lub karkówka) – 200 g
  • Cebula – 1 duża sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Masło klarowane – 100 g
  • Śmietana 18% – 50 ml
  • Jajko – 1 szt.
  • Bułka wrocławska (stara, czerstwa) – 1 mała sztuka lub 2 bułeczki kajzerki
  • Mleko – 100 ml
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Imbir mielony – ⅓ łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa – szczypta
  • Ziele angielskie lub liść laurowy – 2–3 ziarenka/zaczęty listek
  • Różowy pieprz (opcjonalnie) – do dekoracji

Przygotowanie:

Pokruszoną bułkę zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 10 min, aż nasiąknie.

Wątróbkę oczyść z błon i żyłek, opłucz, dokładnie osusz.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego.

Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę do zeszklenia, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę. Przełóż cebulę do miski.

Na tej samej patelni szybko obsmaż wątróbkę (po 1–2 min z każdej strony), aż z zewnątrz przestanie być surowa, ale w środku lekko się różowa. Odstaw do wystudzenia.

Mięso pokrój w dużą kostkę, włóż do rondla, zalej wodą tak, by je przykryć, dodaj ziele angielskie (lub liść laurowy), doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem ok. 30 min, aż będzie miękkie. Odcedź i ostudź.

Do malaksera (lub dużej misy, jeśli używasz blendera ręcznego) włóż: namoczoną i odciśniętą bułkę, wątróbkę, ugotowane mięso, zeszkloną cebulę z czosnkiem, jajko, ⅔ masła klarowanego, śmietanę, przyprawy (sól, pieprz, imbir, gałkę).

Zmiksuj na gładką, jednolitą masę. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.

Małe słoiki (200 ml) umyj i wyparz.

Wypełnij je pasztetową masą do 2 cm pod górną krawędzią.

Na wierzchu każdego słoika rozprowadź pozostałe masło klarowane (ok. 1 łyżka na słoik), by stworzyć izolującą warstwę.

Opcjonalnie możesz posypać kilka ziaren różowego pieprzu dla dekoracji.

Słoiki zakręć szczelnie.

Ułóż w wysokim garnku, zalej wodą do ¾ wysokości słoików.

Doprowadź do delikatnego wrzenia i pasteryzuj 20 min od momentu zagotowania.

Wyjmij i ostudź stojąc do góry dnem – to dodatkowo uszczelni pokrywki.

Po całkowitym wystudzeniu pasztet można przechowywać w piwnicy lub spiżarni do 2–3 miesięcy.

Po otwarciu trzymaj w lodówce i spożyj w ciągu 5–7 dni.

Podawaj z pieczywem, musztardą lub ogórkami kiszonymi.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Ogórki z chili i czosnkiem na zimę (na ostro)

Składniki: Składniki (na 6–7 słoików 500 ml): 2 kg ogórków gruntowych 1 duża główka czosnku 2–3 papryczki chili…

Mini hot-dogi z ciasta francuskiego

Zesmakuj ze mną pysznej przekąski, która świetnie sprawdzi Ci się na każdą imprezę. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko…

Fit naleśniki Ferrero Rocher

Zesmakuj ze mną naleśników, które smakują jak Ferrero Rocher. Pokażę Ci jak w łatwy sposób przygotować farsz do…