Przepis na sałatkę gyros (warstwową)

13.07.2025
Czas przygotowania: 70 minut
Stopień trudności: bardzo łatwe

Składniki:

Mięso:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Warstwy:

  • 1/2 główki sałaty lodowej lub pekińskiej (drobną posiekana)
  • 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
  • 3-4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę)
  • 1 mała czerwona cebula (pokrojona w kostkę)
  • 1 puszka kukurydzy (odsączona)
  • 1 opakowanie grzanek czosnkowych lub bagietki pokrojonej i podsmażonej

Sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw przyprawą gyros, odstaw na 15 minut, a następnie usmaż na złoto. Ostudź.

Sos: W miseczce wymieszaj majonez, jogurt, czosnek oraz przyprawy.

Układanie warstw w szklanej misie (od dołu):

  • usmażony kurczak
  • cebula czerwona
  • kukurydza
  • sos czosnkowy
  • ogórki konserwowe
  • papryka
  • sałata

(Opcjonalnie można dodać również ser żółty starty jako dodatkową warstwę.)

Uwagi:

Sałatkę warto przygotować kilka godzin wcześniej i schłodzić w lodówce – smaki się wtedy dobrze „przegryzą”.

Podawaj z bagietką lub osobno jako danie imprezowe.

Ciesz się smakiem razem ze mną!

Smacznego!

< Powrót
Zobacz również:
Pieczone żeberka wieprzowe z piekarnika

Składniki: Mięso: 1,5–2 kg żeberek wieprzowych (paski lub żeberka z kością) Marynata: 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy…

Pierogi Leniwe – Klasyka Polskiej Kuchni w Nowym Wydaniu

Pierogi leniwe to jedno z tych dań, które wzbudzają ciepłe wspomnienia domowego obiadu, przywołując smaki dzieciństwa. Choć nazwa…

Warzywa na zimę w słoikach

Składniki: (ok. 8–10 słoików 500 ml) 4 kg czerwonej papryki 2 kg dojrzałych pomidorów 1 kg cukinii (waga…